Skip to content
Nahajaš se: Naslovna stran arrow Predstavitev arrow Šolsko posestvo
Šolsko posestvo Natisni E-pošta

Izobraževalni programi na Biotehniški šoli Ptuj zajemajo področja kmetijstva, hortikulture, gastronomije in okoljevarstva.

 

Programi, ki jih izvajamo, poleg teoretičnega pouka zahtevajo tudi praktično izobraževanje. Slednje je pomemben sestavni del poklicnih in strokovnih programov. Izvajamo ga na deloviščih, delavnicah in obratih Medpodjetniškega izobraževalnega centra (v nadaljevanju MIC).


Praktično izobraževanje delimo na:

  • praktični pouk in
  • praktično usposabljanje z delom.

 

Temeljne funkcije šolskega posestva so:

  • šolsko posestvo je s svojo infrastrukturo učilnica za praktični pouk,
  • opremljenost šolskega posestva, obseg proizvodnje in organizacija dela na njem nudita  udeležencem izobraževanja take delovne možnosti, da bodo v času šolanja obvladali vse kompetence učnega načrta v skladu z izvedbenim kurikulumom posameznega programa,
  • šolsko posestvo je poligon za izvajanje učnega procesa, zato ima pedagoško delo prednost pred pridobitno dejavnostjo,
  • šolsko posestvo služi tudi kot raziskovalno, razvojno in demonstracijsko središče šole.

 

Obseg šolskega posestva in objekti

 

Površina v ha:

  • 1,45 - intenzivni sadovnjak,
  • 29,23 - njive,
  • 11,18 - trajni travniki,
  • 2,26 - vinograd ( mestnim in župnijskim)

 Šolsko posestvo Grajenščak

 


Na šolskem posestvu na Grajenščaku, (Grajenščak 97) je na 4 ha zemljišč  1,45 ha sadovnjaka in 2,11 ha vinograda. Pri izboru sort smo upoštevali sodobne trende povpraševanja po sadju in vinu, pri zasnovi in ureditvi nasadov pa sodobne tehnološke postopke in najnovejša spoznanja varstva pred točo ter neurji. 

 

V sadovnjaku  imamo naslednje sorte jablan:

 

Št. dreves

Sorta

 

370   

topaz

740

fuji

740

idared

370

jonagold

370

zlati delišes

740

gala

370

sortiment

 

   20170913_093456img_8660 
 

Dijaki in ostali vključeni v izobraževalni sistem pri praktičnem pouku sodelujejo pri zelenih delih v sadovnjaku. Zaradi pestrega izbora sort imajo možnost spoznati različne sorte in specifike pri posamezni sorti. Agrotehnični ukrepi v sadovnjaku  potekajo po  KOPOP in IVS. Postavljena je protitočna zaščita -  mreža. Na celotni površini sadovnjaka je možno dela izvajat strojno.

 

Vinograd na površini 2,11 ha, vertikalne izvedbe. Pri zadnji obnovi smo zasadili sorti Sivi pinot 2300 trt in Sauvignon 2700 trt. V ostalem delu vinograda pa so zasajene sorte Rumeni muškat, Renski Rizling in nekaj kolekcije, skupaj 7800 trt.

Pridelava poteka po smernicah dobre kmetijske prakse, vinograd je vključen v ukrep KOPOP. Vsa zelena dela se izvajajo ročno, razen vršičkanja, ki ga opravimo strojno. Prav tako izvajamo strojno mulčenje in zaščito s FFS.

 

Na  šolskem posestvu Grajenščak stoji tudi proizvodno-učni objekt Šolski dom Grajenščak,  v katerem je 350 m² uporabne površine. 


Prostori v objektu so:

kuhinja, učilnica, pralnica, prostor za stiskanje grozdja in jabolk, polnilnica, klet, lopa (skladišče), avla, garderoba. 


  Šolsko posestvo Turnišče, Zagrebška cesta 86

 

-      njivske površine: 29,23 ha;

-      travniške površine: 11,18 ha;

-      zavarovani prostori: 0,027 ha;

Njive in trajno travinje so na 4 različnih lokacijah (Marof, Placar, Turnišče spodaj in Turnišče zgoraj.

 

 

  img_8474
  20171005_112528
 
img_2331
           


Objekt Delavnice za praktični pouk

 

Objekt ima 1900 m² skupne površine in smo ga za pouk pričeli uporabljati na začetku leta 2013. Uporabna  površina novih prostorov je okrog 900 . V objektu so naslednji prostori:

 

Prostor

Površina v

Kabinet 1

19,4

Kabinet 2

19,4

Kisarna

11,2

Žganjekuha          

12,7

Sušilnica               

20,7 + 20,2

Predelava mesa

48,4

Garderoba M         

13,3

Garderoba Ž

13,3

Skladišče čistil      

1,4

Hladilnica

26,1 + 26,1

Cvetličarska

40,7

Učilnica

40,7

Velika predavalnica

191,2

 

            

 

Kisarna

Prostor in oprema omogočata proizvodnjo kisa.

Delavnica, ki je namenjena izobraževanju dijakov, študentov in odraslih je opremljena, da čim bolj izraža stanje predelave kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Kis lahko pridelamo praktično iz vseh surovin, ki vsebujejo alkohol ( vino, jabolčnik…..)

Kisanje je biološki naravni proces, pri katerem ocetno kislinske bakterije (acetobakterije) oksidirajo alkohol v ocetno kislino. Za svoj optimalni razvoj potrebujejo konstantno temperaturo 25-30 °C in alkohol.

Kisanje vršimo po novejšem t.i. submerznem postopku v nerjaveči posodi (acetator).

Ker je kisanje proces pri katerem se mešanica kisa segreva, jo je potrebno hladiti. Hlajenje je avtomatsko, preko hladilne kače v acetatorju. Hladilni medij je voda.

Tehnični podatki acetatorja:

Proizvajalec stroja: Labu, Model: Labu 300, kapaciteta: 300 L.

V kisarni imamo še opremo za merjenje kislosti, tako, da lahko kontroliramo padanje alkohola in naraščanje kislosti.

Zaradi racionalizacije stroškov, delovne postopke uskladimo tako, da lahko že obstoječo opremo uporabimo v različnih  delavnicah.  Tako za potrebe kisanja še uporabimo črpalko, armature, cisterne in filtre ( naplavni in ploščni)

 

 

Žganjekuha

 

V delavnici za žganjekuho se nahaja kotel za žganjekuho kapacitete 100 l. Kotel je enostavnejše izvedbe z dvojnim dnom. Kot energijo za kuhanje žganja se uporablja plin iz jeklenk. V prostoru je tudi delovna miza na kateri se izvajajo podrobnejše analize brozge za žganje in samega žganja po končani žganjekuhi. Pri samem pouku opravljamo žganjekuho z dijaki pri modulih PREDELAVA SADJA. V zadnjih letih pa smo tečaj žganjekuhe izvedli tudi za odrasle.

 

 

 

Sušilnica

 

V predprostoru sušilnice se nahajajo korita s tekočo vodo, za pranje in pripravo na sušenje, sadja, zelišč in zelenjave. V tem prostoru so tudi regalne police za končne izdelke. V prostoru za sušenje se nahaja večja sušilnica, kapacitete 250 kg (sadje) in ena manjša sušilnica. Za energija za sušenje se v večji sušilnici uporablja kurilno olje v manjši sušilnici pa elektrika. Sušilnica se kot učni predmet pojavlja v veliko modulih vseh programov, pa tudi za izobraževanje odraslih.

 
   dsc01926    
         


 

 


Predelava mesa

 


Delavnica za predelavo mesa, katere površina  meri 48,4m2, je namenjena prevzemu svežega mesa, hlajenju presnega  mesa pri temperaturi od – 1 do + 6 0C, toplotni obdelavi svežega mesa, predvsem pečenju in kuhanju v vodi in pari. Prostor je opremljen z delovnimi površinami iz nerjavečega jekla, ki omogočajo razrez polovic klavnih živali, oblikovanje glavnih kosov mesa in porabniških kosov mesa, razsoljevanje mesa in predelavo mesa v izdelke.

 

 

20170125_094010
 

Prostor je opremljen s kvalitetnimi stroji za pripravo mletega mesa ter izdelavo klobas in salam. V delavnici sta dva stroja za mletje mesa (tip: SIRMAN TC 22 NEVADA in tip: SIRMAN TC 12 EVERT), mešalec za meso (tip: 120 BA – kapaciteta 120 kg), vertikalni hidravlični polnilnik (tip: IS 15 V 25 – kapaciteta 24 litrov) in mehanični polnilnik (tip: SIRMAN ISF 8 INOX).

V prostoru je tudi industrijski štedilnik za toplotno obdelavo mesa, komora za dimljenje mesa in mesnih izdelkov (kapaciteta 150 kg)  in komora za sušenje in zorenje mesnin (kapaciteta 150 kg) in dva hladilnika prostornine 650 litrov  (tip: GN650TN).

V izobraževalne namene se  prostor uporablja za poučevanje praktičnega pouka  pri modulu predelava mesa na kmetiji in kot učna delavnica za izobraževanje odraslih na področju  predelave mesa.