Skip to content
Nahajaš se: Naslovna stran arrow Recepti
recepti Natisni E-pošta

Na naši šoli se vedno dogaja ...


 

Posladkajmo  se ...
Bodimo ustvarjalni ...

 

PEČENO JABOLKO

Sestavine:

*        4 jabolka (rdeča),

*        4 žlice marmelade (najboljša bo jabolčna),

*        2 žlici sladkorja,

*        ščepec cimeta,

*        100 g masla,

*        1-2 žlici rozin,

*        ščepec klinčkov v prahu, orehi (ali pistacije – za okras), cimetova palička (za okras).

 

Priprava:

Za pečena jabolka najprej ogrejemo pečico na 200° C.

Jabolka olupimo in previdno odstranimo koščice.

Za polnilo zmešamo cimet, marmelado, rozine in klinčke v prahu. Sredino vsakega jabolka napolnimo z eno do dvema čajnima žličkama nadeva.

Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo polnjena jabolka. Vsako obložimo s kosom masla in jih damo pečt v pečico za približno 30 minut.

Pečena polnjena jabolka okrasimo s cimetovo palčko in orehi.

Nasvet: Posebno okusna so pečena jabolka, če v polnilo zmešamo še naribane medenjake.


peceno-jab

































 

MEDENI MAFINI

 

Sestavine:

*         250 g moke ,

*         130 g sladkorja (ali 100 g medu),

*         2 čajni žlički pecilnega praška,

*         1/2 čajne žličke sode bikarbone,

*         1 jajce,

*         60 g masla,

*         1/4 l mleka (pinjenca ali jogurta),

*         2 čajni žlički začimb za medenjake.

 

Priprava:

Jajce na rahlo stepemo ter ga zmešamo s sladkorjem, maslom (ali oljem) in mlekom (pinjencem ali jogurtom). Pecilni prašek, sodo bikarbono in začimbe za medenjake presejemo v moko. Lahko dodamo tudi koščke mandljev. Zmes z moko nato previdno vmešamo v maso z jajcem, dobljeno maso pa vlijemo v pekač za mafine. Mafine na srednji rešetki pečemo na 160° C približno 20 minut. Ko so mafini pečeni, jih lahko prelijemo s čokoladnim prelivom.

Nasvet:

Uporabite dve skledi, da boste vlažne in suhe sestavine mešali posebej. Šele nato zmešajte skupaj obe masi. Ne mešajte predolgo, saj mora biti testo grudasto in ne penasto. Mešate lahko z roko ali s paličnim mešalnikom na najnižji stopnji.

Testo hitro pripravite in ne pustite, da predolgo stoji. Mafini drugače ne bodo tako okusni.

Sladkor lahko nadomestite z medom v razmerju 3:2.

Če boste uporabili polnozrnato moko namesto navadne, morate dodati še nekaj vode.

medeni-mafin


































 

CIMETOVE ZVEZDICE

Sestavine:

*        50 dag mandljev,

*        5 beljakov,

*        45 dag sladkorja v prahu,

*        2 žlički cimeta,

*        1 žlička ruma.

Priprava:


Mandlje fino zmeljemo. Iz beljakov stepemo trd sneg, nato vanj vmešamo sladkor v prahu. Skodelico snega prihranimo za glazuro. Nato v sneg vmešamo še mlete mandlje, cimet in rum, hitro zgnetemo testo, ga pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik. Na delovno površino potresemo sladkor in na njem na en centimeter debelo razvaljamo testo. Z modelčki izrežemo zvezdice in jih premažeš s prihranjenim snegom. Zvezdice razporedimo na pekač, na katerem naj se sušijo čez noč. Naslednji dan zvezdice pečemo na 160 stopinjah približno 8 minut.

cimetove-zv



















ČOKOLADNO PRESENEČENJE

Zakaj bi kupoval/a Milko, Gorenjko ali Lindt čokolado, ko pa lahko narediš svojo čokolado doma in to z raznimi dodatki, ki jih nima nobena čokolada!

Vse kar potrebuješ, je čokolada za kuhanje, razni oreščki, suho sadje, kokos, bomboni (po želji) in malo domišljije.

Čokolado stopiš na maslu in malo mleka, da se vse skupaj ne zažge. Nato vliješ stopljeno čokolado v modelčke in vanjo daš poljubne dodatke (lešnike, kokos, bombone, suho sadje, ...). Čokolado daš na hladno in ko se popolnoma ohladi, jo lahko nalomiš na manjše kose, zaviješ v celofan ali plastično živilsko vrečko, dodaš lepo pentljo in jo podariš.

cokol-pres